Aikiken
AIKIKEN-sabia din Aikido
Asa cum bine se stie, Aikido se bazeaza pe tehnici preluate, de maestrul Morihei Ueshiba, din Ju-Jutsu, Aiki-Jutsu si Ken-Jutsu (Kendo). Aikiken sau sabia din Aikido este de fapt Katana – sabia de samurai. Kamae (garzile), Suburi (tehnicile executate in aer, fara partener), Kumi-tachi (tehnicile executate cu partener) sunt practic identice sau aproape identice cu cele din Ken-Jutsu. Diferenta consta in faptul ca in Ken-Jutsu tehniciele sunt ceva mai elaborate si difera, mai mult sau mai putin, de la o scoala la alta. De asemenea, in Kendo se practica cateva forme traditionale arhaice (Kata), ori in Aikido nu exista Kata de sabie. O alta diferenta consta in faptul ca, in Aikido, se foloseste pentru lupta numai Boken-ul, in timp ce, in Ken-Jutsu (Kendo) se foloseste cu precadere Shinai-ul (sabie alcatuita din patru bucati de bambus legate la capete pentru a imita sabia de samurai).
Tehnicile de sabie practicate in Aikido au fost preluate de O Sensei Morihei Ueshiba din Kendo si au fost dezvoltate mai tarziu de Morihiro Saito (unul dintre cei mai proeminenti elevi a lui Ueshiba). Inainte de a adauga in Aikido tehnici de sabie, Ueshiba a studiat cateva scoli traditionale de Ken-Jutsu printre care si Kashima Shinto-Ryu. De altfel, majoritatea tehnicililor de sabie practicate in Aikido au la baza principii si tehnici din aceasta scoala traditionala.
Suburi inseamna tehnici elementare si se executa fara partener, in aer. Scopul acestui gen de exercitii este de a deprinde miscarile de baza. In Aikido sunt sapte suburi de baza care, prin combinare intre ele, formeaza un numar impresionant de tehnici.
Kumi-tachi inseamna “a incrucisa sabiile” si se refera la lucru cu partener. Practic, se executa cu partener toate combinatiile folosite in Aikido si se are in vedere toate principiile folosite in lupta cu sabia (controlul liniei centrale, eschivele. blocajele, etc.).
Tehnicile de sabie din Aikido se practica folosind numai Boken-sabia din lemn. Doar elevii avansati pot lucra cu sabii metalicei dar numai sub indrumarea si supravegherea Sensei-ului si numai in anumite conditii.