Galerie foto

Scurt Istoric

SCURT ISTORIC

Okinawa, una dintre insulele care compun arhipelagul Ryukyu, este locul de provenienta a Karate-ului traditional (Okinawa Te) si a Kobudo-ului. Situata intre China si Japonia, Okinawa este locul de intalnire a culturilor celor doua tari vecine si, de multe ori rivale, de-a lungul istoriei. Apartinand la inceput Chinei si in cele din urma Japoniei, aceasta insula renumita in lumea artelor martiale, a cunoscut de-a lungul timpului tulburari sociale interne in special dupa invazia japoneza din 1609. Pe de o parte dorinta bastinasilor de a scapa de opresori, pe de alta parte interzicerea prin lege de catre ocupanti a portului si utilizarii armelor conventionale (sabii, lanci, etc.), au dus la dezvoltarea vertiginoasa a luptei cu mainile goale, adica a luptei fara utilizarea armelor conventionale (Okinawa Te/Karare-Do) si a luptei cu arme neconventionale care erau in fond, unelte agricole (tonfa, nunchaku, kama, etc.).

Cu timpul avea sa se dezvolte trei mari scoli de lupta si anume: Naha Te, Shuri Te si Tomari Te. Din aceste trei scoli provin toate stilurile de Karate care se practica actualmente in Japonia si in intreaga lume. Chiar daca, in buna parte, stilurile de Karate au evoluat iar tehnicile si metodele de lupta s-au mai schimbat, esenta a ramas aceiasi si s-a transmis din generatie in generatie in special prin Kata (forme traditionale).

Promotorul Karate-ului in Japonia a fost Gichin Funakoshi, un modest profesor de provincie care in timpul liber practica Okinawa-Te (mana din Okinawa ® veche denumire a Karate-ului) pentru a-si intari corpul si mintea, dar si pentru a fi gata sa se apere in situatii de forta majora. Nascut in 1868, Funakoshi a fost elevul unui mare maestru al acelor timpuri pe nume Azato sub indrumarea caruia avea sa cunoasca, cu timpul, secretele luptei fara arme. Dandu-si seama de valoarea educativa in formarea caracterului si a personalitatii tinerilor, Funakoshi avea sa introduca, cu sprijinul autoritatilor locale, arta luptei cu mainile goale in scolile din Okinawa.

In Japonia Karate-ul avea sa fie introdus abia in anul 1912 atunci cand Imparatul, auzind de noul stil, avea sa-l invite pe Funakoshi sa faca o demonstratie in prezenta sa. Profund impresionat de eficienta acestui stil, Imparatul l-a rugat pe Funakoshi sa predea Okinawa Te in Japonia. Funakoshi, aflat in pragul varstei de 60 de ani, a infiintat la Tokio prima scoala de Karate din Japonia pe care a denumit-o Shotokan sau “Clubul lui Shoto”. Shoto era pseudonimul folosit de Funakoshi in tinerete pe cand scria poezii si inseamna “pinii care se unduiesc in bataia vantului”. Tot  Funakoshi este cel care a schimbat denumirea Okinawa Te in Karate-Do; denumirea completa fiind “Shotokan Karate-Do”.

Shotokan Karate-Do este primul stil de Karate introdus in Japonia, iar Funakoshi Gichin poate fi considerat pionierul Karate-ului japonez. Mai tarziu au mai aparut si alte stiluri care, desi diferite ca mod de executie a tehnicilor si in ceea ce priveste Kata, pastreza din aspectul traditional al insulei Okinawa. Stilurile de Karate care se promoveaza in prezent in Japonia, desi sunt foarte multe si foarte diverse, au mai multe puncte comune decat diferente.