Cocorul
Cocorul
Calitatile cocorului sunt echilibrul, supletea si armonia. Pozitia cocorului (Duk Lop Ma) este prezenta in foarte multe stiluri de Kung-fu dar si in Karate (Gangaku Dachi – postura cocorului pe stanca). Cu un picior in aer cu genunchiul indoit, cu ciocul pregatit pentru a lovi, cu aripile desfacute pentru a-si mentine echilibrul dar si pentru a le folosi in lupta, cocorul eschiveaza cu suplete si promtitudine atacurile puternice ale pradatorului si apoi contra-ataca nimicitor cu ciocul, tintind ochii sau gatul adversarului, ucigandu-l sau descurajandu-l si facandu-l sa renunte la atac.
Cocorul nu este un animal de prada la fel ca tigrul sau ca leopardul si de aceea loviturile lui nu se bazeaza pe forta. Supletea eschivei si, in general, a miscarii, echilibrul si mobilitatea garzilor il transforma intr-o tinta greu de nimerit pentru pradatori. Pentru cocor, a scapa nevatamat de atacul pradatorilor echivaleaza cu o victorie, dar asta nu inseamna ca atacurile si contra-atacurile lui nu pot fi nimicitoare si chiar mortale.
Echilibrul este una dintre calitatile fundamentale ale unui practicant de arte martiale. Este vorba, pe de o parte, despre echilibrul pozitiilor de lupta care pot conferi siguranta maxima tehnicilor de lovire, eschivelor si deplasarilor, pe de alta parte, echilibru psihic care are in vedere modul de gandire, modul de analizare a situatiilor diferite care se pot ivi la un moment dat, modul de lupta (analizarea reala a pericolului, folosirea tehnicilor adecvate, etc.)
Supletea confera armonie si eficienta luptei si ca atare este indispensabila. A nu folosi forta impotriva fortei brute, a eschiva atacurile adversarului si apoi a contra-ataca decisiv, a devia loviturile adversarului impidicanu-le, astfel, sa-si atinga tinta, sunt dovezi ale supletei.
Cocorul ne invata ca toate partile corpului trebuie sa se miste in armonie. De exemplu, atitudinea bratelor in timpul luptei trebuie sustinuta de exprimarea armoioasa a intregului corp. In caz contrar, loviturile, blocajele, eschivele isi pierd din eficienta si din forta.
Conform principiilor taoiste: cea mai puternica lovitura este slaba si cea mai rapida miscare este lenta. Astfel, slabul devine puternic si lentul devine rapid, daca exista armonie si perseverenta. Oricine si orice se poate schimba, in timp, prin exercitiu corect si sustinut daca exista de ajuns de multa seriozitate si competenta.
Datorita acestor calitati, respectiv: echilibru, suplete si armonie, stilul cocorului poate completa cu succes stilurile mai dure cum este stilul tigrului. De altfel, «stilul tigrului si al cocorului» este un Tao si un stil de lupta foarte cunoscut in Shaolin Kung-fu, dar si in alte stiluri deviate din Shaolin cum ar fi: Hung Gar Kuen si Choy Li Fat. Aceast Tao combina armonios forta si vigoarea tigrului cu supletea si echilibrul cocorului.
Cocorul folooseste in lupta cele mai importante parti ale corpului si anume: ciocul, gatul, aripile si picioarele. Atacul cu ciocul de cocor asupra punctelor vitale (ochi, gat, tampla, crestetul capului, etc.) poate fi mortal.